Serkan Ayyıldız

Meraklı bir yazılım uzmanı...

Visual Basic Diziler

Visual Basic'cilere selamlar olsun :)

Bugün yeni bir makale konumuz olan dizilere giriş yapıyoruz,gerçi bu makalede anlatacaklarımın hemen hemen hepsini C#,Java ve javascript makalelerinde anlatmıştım dolayısıyla diğer makaleleri incelemenizi de öneririm.

Diziler hemen hemen bütün programlama dillerinde var olan çoklu değerleri tek bir RAM biriminde tutmamıza yarayan veri yapılarıdır.
Diziler sayesinde aynı tipteki birçok veriyi tek bir dizi değişkeni üzerinde tutabilir ve daha sonra bir başka noktada işleyerek yeniden kullanabiliriz.Mantık olarak biraz boxing ve unboxing işlemlerine benziyor ancak daha kapsamlı olan bu yapıyı ilk kez öğrenenler için şöyle anlayabilirim:

Bir kütüphanedesiniz ve karşınızda kitap rafı var,rafta her bölmeye bir kitap sığacak kadar boşluk var.İşte bu rafın kendisi dizi,her bölmeler ise indexleridir.

İndex kavramına biraz değinirsek dizi içerisindeki dolu olan ya da olmayan her bir stack bellek boşluğuna denilmektedir ve indexler sıfırdan başlayarak içerisine değerler doldurulur.

Örneğin 10 kapasiteli bir dizinin ilk indexi 0 ise sonuncu indexi 9 olur ve toplam 10 indexe sahip olmaktadır.

Visual Basic'te de diğer yazılım dillerinde olduğu gibi temel veri dizilerinin en önemli özelliği tek bir değişken üzerine kurulabilmeleridir.Bir diğer özellikleri ise dizi oluşturulurken kapasitesinin önceden tanımlanması zorunluluğu bulunmaktadır.Ancak syntax olarak bu zorunlu değildir zira 

Dim as ={deger1,deger2,...}

şeklinde de dizi tanımlaması yapılabilmektedir.
Örnek olarak sayısal değerler barındıracak bir int dizisi oluşturmak istersek

Dim sayiDizisi(10) as Integer

yazmamız yeterlidir,buradaki 10 sayısı ise dizinin kapasitesinin en çok 10 eleman alabileceğini ifade etmektedir.

String dizisi oluşturmak için yine aynı syntaxtan yola çıkabiliriz:

Dim stringDizisi(5) as String

VB.Net'te dizileri bu şekilde tanımladıktan sonra içeriğine değerler doldurmak istediğimizde bu defa araya index kavramı giriyor ve az önce belirttiğimiz gibi her dizinin indexi 0 dan başlar,dolayısıyla string dizimize şu şekilde değerler girebiliriz:

stringDizisi(0)="PC"
stringDizisi(1)="Playstation"
stringDizisi(2)="XBOX"

Bu şekilde Visual Basic dizilerinin içeriği doldurulabilmektedir.

Peki içeriği doldurulan dizideki değerleri nasıl geri alabiliriz?

Bunu yapmak için öncelikle dizinin hangi değişken tipinde tanımlanmış olduğu önemlidir,çünkü diziden çağrılacak elemanın değişken tipi dizi tipiyle aynı olacaktır.Dolayısıyla diziden gelen eleman ayrıca atanacak değişken tipine uyumlu olmalıdır.
Örneğin yukarıdaki string dizimizdeki 1.indexteki değeri "Playstation" olan elemanı yeni bir değişkene atarsak:

Dim deger as String=stringDizisi(1)

şeklinde yazılabilir.

Tabiki dizilerdeki verileri bu şekilde elle tanımlamak biraz sıkıcı olabiliyor,hatta içeriğinde binlerce eleman barındıran dizileri bu şekilde çağırmak yerine bir sonraki dersimizde dizilerin içeriklerine döngüler yardımıyla ulaşacağız.

Dizilerle ilgili teorik olarak bu kadar ön bilgi yeterlidir diye umuyorum,bir sonraki makalemizde görüşmek üzere hoşçakalın :)

Bir yorum bırak E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Menu