Serkan Ayyıldız

Meraklı bir yazılım uzmanı...

SQL Kolon Birleştirme ve Kolon İsimlendirme

SQL meraklısı yazılımcılara ve veritabanı uzmanlarına selamlar :)

Son birkaç makalemizde SQL join konularını işlemiş ve giderek SQL dünyasının derinlerine dalmıştık.Bugünkü konumuzda ise yine bir adım daha öteye gitmek için kolon birleştirme ve isimlendirme konularını öğreneceğiz.

Kolon isimlendirme ve birleştirmeden kastımız bir select sorgusu ile listelenen verilerin kolon başlıklarını birleştirerek 2 ve daha fazla kolonun başlıklarına isimler vermek ama bu dediğim havada kalacağı için gelin örnek veritabanımız olan BakkalDB ile konuya devam edelim..

Şimdi SQL Server Management Studio'yu açıyor ve müşteriler tablomuzdaki verileri select sorgusu ile çağırıyoruz:

SQL-Select-Sorgusu

Gördüğünüz gibi müşterilerimizin adı ile soyadlarını farklı kolonlarda tutuyoruz,e her zaman böyle ayrık datalarla çalışacak değiliz ya...
Select sorgusu ile gelen verileri tıpkı Microsoft Excel'deki gibi tek bir kolon altında görüntülemek için + (artı) işaretini iki kolon arasına koyuyoruz:

SQL-Kolon-Birleştirme

Ancak iki kolonu doğrudan artı işaretiyle birleştirince veriler birbirine yapışık gelebilirler,o yüzden verilerin aralarına boşluk koymak için iki artı işareti kullanıyoruz:

SQL-AS-Deyimi

Tabi yeni kolon başlığımız "No Column Name - Kolon Adı Yok" gibi çokta anlamlı olmayan bir değer olacağı için tam bu noktada ikinci konumuz olan SQL kolon isimlendirmeyi öğreniyoruz..

Select sorgusu ile listelenen verilerin kolon başlık ismini değiştirmek için "AS" sözcüğünü kullanıyoruz,"as" sözcüğünü İngilizce'den Türkçe'ye çevirdiğimizde "olarak-şeklinde" gibi anlamlara geliyor.O halde; kolon adı ... 'dır gibi bir anlama denk geliyor.
Kolon isimlendirme deyimi olan "As" sözcüğünün pratik formülü ise:

Select KolonAdi as 'Yeni_Kolon_Adi' from Tablo

veya

Select Kolon1+Kolon2+KolonN... as 'Yeni_Kolon_Adi' from Tablo

biçimindedir.
İki kolonun birleşmesi sonucu ortaya çıkan No Column Name kolon başlığını "Ad-Soyad" şekline dönüştürelim:

SQL-As-Kullanımı

Böylece daha az kolon sayısı ile daha etkin verileri kullanmayı öğrendik :)

Bu örnek biraz basit geldiyse konumuza SQL join kavramını dahil edelim ve müşterilerimizin siparişlerinide görelim,tabi aynı zamanda bol bol "as" deyimini kullanmayı öğrenelim:

SQL-Inner-Join-As

Tabi SQL join ile yaptığımız bu örneğe Fransız kalmamanız için biraz SQL inner join konusunu kavramış olmanız gerekmektedir.
Ayrıca As deyimini kullanmak için illa kolonların birleşmesine gerek duymuyoruz,herhangi bir select sorgusu sonucunda istediğimiz kolon başlığını istediğimiz şekilde görüntüleyebiliriz.

Örneğin TCNo isimli kolonumuzun yeni adını TC Kimlik No olarak değiştirelim:

SQL-Kolon-Adlandirma

Gördüğünüz gibi basit görünen ancak ileride oldukça işimize yarayacak iki yeni MS-SQL konusunu daha öğrenmiş olduk.

Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere hoşçakalın esen kalın :)





1 Yorum:

  1. Eyenen
    4/23/2015

    Teşekkürler :)

Bir yorum bırak E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Menu