Serkan Ayyıldız

Meraklı bir yazılım uzmanı...

İlk F# Projemiz Merhaba Dünya

Yazılım meraklısı herkese yeniden merhabalar. :)

Son günlerde Microsoft ile ilgili aldığım bazı haberlere göre günümüzün popülere programlama dillerinden biri olan C# artık Microsoft'un gözdesi olmaktan çıkmış yerini F# programlama dili almaya başlamış.Bu ne kadar doğru ya da yanlış diye düşünürken F# programlama dilinin geliştirici ekibi resmi sayfasında artık web projelerine de desteğini sunmaya hazırlandığını duyduğumda, C# 'ın popülaritesini yavaş yavaş F# 'a bırakacağını anlamış oldum.O yüzden vakit nakittir diyerek bir yazılım uzmanları ne kadar erken F# 'ı öğrenirsek o kadar kârlı oluruz diyorum. :)

Bir önceki F# makalemizde, henüz F# o zamanlar şimdikine nazaran oldukça yeniydi ve bu programlama diliyle ilgili kısa bir giriş yapmış hemen ardından basit bir syntax yapısını öğrenmiştik.Bu makalemizde ise artık F# 'a güzel bir giriş yaparak ilk F# projemizi oluşturalım istedim.

F# programlama dili an itibariyle henüz Windows Form (pencere) desteğine sahip olmadığı için (ya da ben henüz öğrenmediğim için) makale dizimize Windows Console uygulaması olarak başlayacağız.Eğer ki ilerleyen zamanlarda Windows ve Web desteği hazır olduğunda diğer platformlarda öğrenimimize devam edeceğiz.

Şimdi Visual Studio'yu açalım ve New Project menüsünden yeni bir F# Console  uygulaması oluşturalım:

visual-studio

Projemizi oluşturduktan sonra şöyle bir ekran geliyor karşımıza:

f-sharp-programlama

Eğer daha önce F# dışında herhangi bir programlama dili öğrendiyseniz her programın bir başlangıç metodu olduğunu bilirsiniz ve genellikle bu isim "Main" (ana) olarak bilinir.Main metotları ise program çalışmaya başladığı anda ilk ne yapılacağını temsil eder.Yani bir nevi programın başlangıç noktasıdır diyebiliriz.

F# programlama dilinde de bu gelenek sürdürülmüş ve bir main metodu yazılmış ancak metod isminin bir üst kod satırında EntryPoint (giriş noktası) ibaresi eklenmiş.Bunun anlamı program başladığında ilk bu kod bloğu çalışsın istenilmiş.
Burada kafamıza parlak bir fikir geliyor; madem EntryPoint özniteliği programın başlangıç noktasını ifade ediyorsa main metodunun adını değiştirsek bile program yine oradan  başlayabilir..Ben denemedim ama siz denersiniz belki :)

Bu programlama dilinde birçok ifadenin başında "let" sözcüğü kullanılıyor ve eğer bu sözcük herhangi birşeyin kısaltılması değilse İngilizcedeki "izin ver" fiiline denk gelmektedir.
Neyse konuyu çok karıştırmadan önce her yeni programlama dilinde bir gelenek haline gelmiş olan "Merhaba Dünya" uygulamasını yazalım,hem bu sayede ilk kodlarımızı yazmaya başlamış oluruz. :)

f-sharp-main-metot

Kodlarımızı incelediğimizde EntryPoint konusu haricinde, az önce bahsettiğimiz let sözcüğü ve printfn metodunu görüyoruz.Eğer C++ ile ilgilendiyseniz printfn metodunun ekrana bir metin yazdırmak olduğunu biliyorsunuz demektir,C# biliyorsanız bunun karşılığı Console.Writeline() metodudur.

Metot sonunda ise 0 (sıfır) ibaresi yer almaktadır,main metodunun başında ne void ne de string int gibi ilkel değişken tipleri yer almadığı için değer döndüren bir metot olup olmadığını ilk bakışta anlamak zor geliyor ancak şimdiden söyleyelim F# programlama dilinde değişken tipleri diye birşey yok. :)
Ciddi ciddi söylüyorum hani o integer,string boolean ve char gibi değişkenler bu yazılım dilinde yer almamaktadır ve her şey "let" değişkeninde tutulur.

Bilmiyorum eğer JavaScript biliyorsanız nasıl ki tek tip değişken tipi "var" (varians-değişken) varsa burada da ona benzer bir yapı var.
F# programlama diline ilk kez baktığımda oldukça karışık gelmişti bana ve zamanla çözebildim,eğer siz de yukarıdaki resmi anlamakta zorlanıyorsanız birşeylerin yanlış gittiğini ya da kendinizde bir sorun olduğunu düşünmeyin çünkü F# syntax (yazım biçimi) olarak biraz Fortran programlama diline benziyor.

Ayrıca F# 'da dikkatinizi çektiyse ne süslü parantezler ne de satır sonunda noktalı virgül işareti yer almaktadır.Bu benzerlikle biraz da Visual Basic'i andırıyor.

Sözü yine uzatmadan programımızı çalıştıralım:

f-sharp-console

Görüldüğü gibi programımız gayet düzgün bir şekilde çalışıyor,bu makalemizin amacı F# programlama diline basit bir başlangıç yapmak olduğu için makalemizin burada sonuna gelmiş bulunuyoruz.Bir sonraki makalemizde değişkenleri ve basit matematiksel hesaplamaları daha detaylı bir şekilde öğreneceğiz.O zamana dek kendinize iyi bakın hoşçakalın. :)




2 Yorum:

  1. caner
    10/31/2015

    basit bi programlama diline benziyor sanki

  2. taha
    5/19/2024

    evet caner çok basit :))

Bir yorum bırak E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Menu